Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

EskiBK. MADDE 365

     
 
818 S.lı Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 365
2 - ÜCRETİN MİKTARI

A GÖTÜRÜ TAAHHÜT
Götürü pazarlık edilmiş ise, mütaahhit yapılacak şeyi kararlaştırılan fiata yapmağa mecburdur. Yapılacak şey, tahmin edilen miktardan fazla sây ve masrafı mucip olsa bile, müteahhit bedelin arttırılmasını isteyemez.

Fakat evvelce tahmin olunamıyan veya tahmin olunup ta iki tarafça nazara alınmıyan haller işin yapılmasına mani olur veya yapılmasını son derece işkâl ederse hâkim, haiz olduğu takdir hakkı dolayısiyle ya tekarrür eden bedeli tezyit veya mukaveleyi fesheyler.

Yapılacak şey, evvelce tahmin edilen miktardan daha az bir sây ile vücuda gelmiş ise, iş sahibi bedeli tamamen vermeğe mecburdur.
 5  İçtihat    1 Bilgi    (Madde son güncelleme Av. Can DOĞANEL, 27-10-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

EskiBK. MADDE 365 İçtihatları

Asıl dava iş sahibi kooperatifin eksik ve kusurlu işler bedeli ile gecikme tazminatı istemi ve karşı dava da yüklenicinin imalat ve kalan işler bedeli ile munzam zarar istemidir. Taraflar arasındaki sözleşmelerin tamamını fesheden iş sahibi kooperatif gecikme tazminatı ve yine feshedilen sözleşme sebebiyle ayrıca eksik ve kusur adı altında bedel isteyemez. Yüklenicinin talep ettiği imalat bedeline ilişkin olarak da; mahallinde keşif yapılarak ayıpsız imalat saptanmalı ve taraflar arasınd...
(Şerh No: 15283 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 18-01-2014)

BK m.365'e göre istisna akdinde taraflar, yapımı kararlaştırılan imalat bedelini götürü olarak belirlemişlerse; yüklenici, yapılacak eseri tahmin edilen miktardan fazla emek ve para sarfederek oluştursa bile bedelin artırılmasını isteyemez ve eser, daha az bir emek ve masrafla oluşturulsa bile iş sahibi, bedelin tümünü ödemeye mecburdur. BK m.365'in bu kuralı emredici değil düzenleyici nitelikte olduğundan taraflarca aksinin kararlaştırılması mümkün ve geçerlidir.
(Şerh No: 13012 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 05-02-2012)

Dava konusu: Yüklenici, inşaat yapım sözleşmesinin iş sahibince haksız feshedildiğinden bahisle imalat bedeli ve mahrum kalınan karı talep etmektedir. Sözleşme: Yazılı sözleşme mevcut değildir. Yüklenici, iş sahibine teklif mektubu göndermiş; bu teklif, iş sahibince benimsenmiş ve böylece işin, 580.000 Euro götürü bedel ile yapılacağı kararlaştırılmıştır. Tespitler: 1- Götürü bedel söz konusu olmakla talep edilen imalat bedeli: fiilen gerçekleştirilen imalatın, gerçekleştirilmesi gerek...
(Şerh No: 12949 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 29-01-2012)

Taraflar arasındaki sözleşmede BK m.365'e binaen götürü bedel kararlaştırıldığında hakediş: gerçekleşen imalatın fiziki oranının, sözleşme bedeline uygulanması ile hesaplanır.
(Şerh No: 12948 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 29-01-2012)

Eser sözleşmelerinde akdin en önemli unsuru işin bedelidir. Taraflarca akit serbestisi ilkesine uygun olarak kararlaştırılan ve kabul edilen bedelin, sözleşmenin imzalanmasından sonra aynen uygulanması zorunludur. Davacı ile idare arasındaki ihale sözleşmesi veya eklerinde fiyat farkı verilmeyeceği ve bedelin hiçbir şekilde artırılmayacağı yazılı hallerde; hükümetçe çıkartılan fiyat farkı kararnameleri, sözleşmeye uygulanamaz. Mevcut sözleşmelere kamu düzenine ilişkin sebepler haricinde ...
(Şerh No: 8671 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 28-11-2010)

Bu Maddeye Not Girin

EskiBK. MADDE 365 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Borçlar Kanunu Tasarısı m.480 ve Gerekçesi
2. Bedel a.Götürü bedel MADDE 480- Bedel götürü olarak belirlenmişse yüklenici, eseri o bedelle meydana getirmekle yükümlüdür. Eser, öngörülenden fazla emek ve masrafı gerektirmiş olsa bile yüklenici, belirlenen bedelin artırılmasını isteyemez. Ancak, başlangıçta öngörülemeyen veya öngörülebilip de taraflarca göz önünde tutulmayan durumlar, taraflarca belirlenen götürü bedel ile eserin yapılmasına engel olur veya son derece güçleştirirse yüklenici, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara ...
(Şerh No: 9215 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 25-12-2010)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

EskiBK. MADDE 365 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

EskiBK. MADDE 365 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

EskiBK. MADDE 365 Türkçeleştirme Önerileri

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03833389 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.