Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

MK. MADDE 889

     
 
4721 S.lı Türk Medeni Kanunu MADDE 889
2. Taşınmazın bölünmesi
İpotekli taşınmazın bir kısmının veya aynı malike ait bulunan ipotekli taşınmazlardan birinin başkasına devredilmesi ya da ipotekli taşınmazın bölünmesi halinde, aksine bir anlaşma yoksa, rehin taşınmazlara değerleri oranında tapu idaresince resen dağıtılır.

Bu dağıtımı kabul etmeyen alacaklı, dağıtımın kesinleştiğinin kendisine tebliğinden başlayarak bir ay içinde yazılı bildirimde bulunmak suretiyle alacağın bir yıl içinde ödenmesini borçludan isteyebilir.

Yeni malikler, kendilerine ait taşınmaza düşen borcu yüklendikleri takdirde alacaklı, kendisine başvurma hakkını saklı tuttuğunu önceki borçluya bir yıl içinde yazılı olarak bildirmezse, borçlu borcundan kurtulur.

Gerekçesi için bkz.
 1  İçtihat    1 Bilgi    (Madde son güncelleme Av.Ufuk Bozoğlu, 26-02-2010 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

MK. MADDE 889 İçtihatları

Temyize konu davada davacıların talebi, arsa vasfında iken taşınmaz üzerine konan rehnin, kat mülkiyeti kurulması sonrasında bağımsız bölüm başına düşen borç miktarının mahkeme aracılığıyla tespit edilerek bulunacak borç miktarının tayin edilecek tevdi mahalline depo edilmesi karşılığında ipoteklerin terkinine karar verilmesi yönünde olmakla; mahkemece yapılması gereken iş; taşınmazın tamamı üzerine konulan ve davalı Ramazan'ın temlik aldığı ipotek alacağını temlik miktarıyla sınırlı olarak, he...
(Şerh No: 14781 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 23-06-2013)

Bu Maddeye Not Girin

MK. MADDE 889 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Mk. 889 Madde Gerekçesi
MADDE 889 - Yürürlükteki Kanunun 804 üncü maddesini karşılamaktadır. Maddeyle rehin konusu taşınmazın bölünmesi veya müşterek rehin konusu taşınmazlardan birinin başkasına devri hâlinde, rehnin nasıl bölüneceği belirtilmektedir. Yürürlükteki metinden farklı olarak 1984 tarihli Öntasarıda olduğu gibi "alacaklının, yapılan dağılımı kabul etmediğini bildirme süresinin tebligattan itibaren işleyeceği" ve alacaklının borcun ödenmesini isteme hakkını ise, "borçluya yapacağı yazılı bildirim ile" kul...
(Şerh No: 3959 - Ekleyen: Av.Can DOĞANEL - Tarih : 06-02-2010)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

MK. MADDE 889 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

MK. MADDE 889 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

MK. MADDE 889 Türkçeleştirme Önerileri

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03294802 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.