Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Stajyer Avukat (Avukat Adayı)

Yazan : Av.M.Lamih Çelik [Yazarla İletişim]

Yazarın Notu
Şubat 2006 tarihinde hazırlanmıştır.

STAJYER AVUKAT (AVUKAT ADAYI)

Av.M.Lamih ÇELİK
Şanlıurfa Belediyesi Hukuk İşleri Müd.V.

Avukatlık stajının yapılış amacı, biçimi ve yöntemi, TBB tarafından çıkarılan ve 12.12.2001 tarih ve 24615 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Avukatlık Staj Yönetmeliği” ile belirlenmiştir.

Yönetmeliğin 1. maddesine göre avukatlık stajının amacı “hukuk bilgilerini bilimsel verilerden ayrılmaksızın ve bilimin yöntemlerini kullanarak somut olaylara uygulayabilen, yargılama süresince yargılama faaliyetinin yönetimine ve kararın oluşumuna etkin biçimde katılabilen, meslek ilke ve kurallarına bağlı, hak arama özgürlüğünün yaşama geçmesi için uğraş veren, insan haklarına saygılı, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkesinden ayrılmayan, bağımsız ve özgür avukatların yetişmesi için hukuksal, sanatsal ve eğitsel olanakların kullanılması” olarak belirtilmiştir.

Staj yapma talebi kabul edilip baro staj listesine adı yazılan stajyerler, stajlarının ilk altı aylık süresinde Yönetmelikte belirli sıra ve sürelerde mahkeme ve adalet dairelerinde staj yaparlar. ürkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliğinin 12. maddesinde ;
“Mahkeme ve adalet dairelerinde staj, aşağıdaki sıra ve sürelerde yapılır;
a) Cumhuriyet Savcılıklarında bir ay,
b) Ağır Ceza Mahkemesinde bir ay,
c) Asliye Ceza Mahkemesinde onbeş gün,
d) Sulh Ceza Mahkemesinde onbeş gün,
e) Sulh Hukuk Mahkemesinde onbeş gün,
f) Asliye Hukuk Mahkemesinde (Ticaret, İş, Tapulama dahil) bir buçuk ay,
g) İcra Tetkik ve İcra Dairesinde bir ay,

Adalet Komisyonu gerekli gördüğü takdirde bu sırayı değiştirebilir ve stajyerin isteği üzerine Ticaret, İş veya Tapulama Mahkemesinde staj yapılmasını sağlar.

Staj yapılan bölgesinde idari yargı mahkemeleri varsa; staj, Cumhuriyet Savcılıkları ile idari yargı merciinde onbeşer gün olarak yapılır.” hükmü yer almaktadır.

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü 2004/2 sayılı görüşünde ”Belirtilen yasal düzenlemeler karşısında, anılan Yönetmelik ile avukatlık stajının hangi mahkemelerde yapılacağının ve sürelerinin kesin bir şekilde düzenlenmiş olduğu ve bu konuda Adalet Komisyonuna takdir hakkı tanınmadığı, bu itibarla, avukat stajyerlerine çocuk mahkemelerinde staj yaptırılmasının mümkün olmadığı; kaldı ki, mahkemelerde yapılan staj süresinin kısalığı ve çocuk mahkemeleri dışında 5190 sayılı Kanunla kurulan Ağır Ceza Mahkemeleri, Trafik Mahkemeleri, Fikrî ve Sınaî Haklar Ceza Mahkemeleri, Tüketici Mahkemeleri gibi daha bir çok özel ihtisas mahkemesinin varlığı göz önüne alındığında, her ihtisas mahkemesinde staj yapılabilmesinin fiilen mümkün olmadığı, bu nedenlerle genel nitelikteki mahkemelerde staj yapılmasının zorunlu ve yeterli olduğu düşünülmektedir.


İkinci altı aylık süre, baro levhasına kayıtlı, meslekte en az beş yıl kıdemi olan, hakkında avukatlığa engel bir suçtan dolayı son soruşturma açılmasına karar verilmemiş, geçmiş beş yıl içinde Disiplin Kurulunca verilmiş kesinleşmiş bir kararla para veya işten çıkarma cezası ile cezalandırılmamış bir avukatın yanında yapılan stajla tamamlanmaktadır. (Staj Yönetmeliği madde 14-15).
Stajyerler, avukat yanında staja başladıktan sonra, avukatın yazılı muvafakati ile ve onun gözetimi ve sorumluluğu altında, sulh hukuk mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ile icra tetkik mercilerinde avukatın takip ettiği dava ve işlerle ilgili duruşmalara girebilir ve icra müdürlüklerindeki işleri yürütebilirler.Bu işleri yaparken de Avukatlık Meslek Kurallarının 20.maddesine göre; “ Avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yaparlar. “ Stajyerlerin bu yetkileri staj bitim belgesinin verilmesi veya staj listesinden adının silinmesi ile sona erer.(Avukatlık Kanunu md.26- Staj Yönetmeliği madde 19) Stajyer, yanında staj yaptığı avukatın yazılı oluru ile dava dosyalarından fotokopi ve benzeri yollarla örnek alabilir.Stajyer ayrıca vekaletname veya yazılı olur olmaksızın, dava ve takip dosyalarını inceleyebilir.( Avukatlık Kanunu md. 46 -Staj Yönetmeliği madde 19)

Stajyerler, avukatla birlikte duruşmalara girmek, avukatın mahkemeler ve idari makamlardaki işlerini yapmak, dava dosyaları ve yazışmaları düzenlemek, baroca düzenlenen eğitim çalışmalarına katılmak, baro yönetim kurulunca verilen ve yönetmelikte gösterilecek diğer ödevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Stajyerler, meslek kurallarına ve yönetmeliklerde belirlenen esaslara uymak zorundadırlar.( Avukatlık Kanunu md. 23)

Yanına stajyer almayı kabul eden Avukat, stajyerini hukukun üstünlüğü ilkesine, meslek ilke ve kurallarına bağlı, hukuk bilgilerini somut olaylara uygulayabilecek nitelikte, bağımsız ve özgür bir avukat olarak yetiştirmekle yükümlüdür.

Bu yükümlülük kapsamında avukat, stajyeri Avukatlık Kanununda belirtilen duruşmalara ve cezaevi görüşmelerine birlikte gitmek, mahkemeler ve idari makamlardaki işleri takip etmek, dava dosyalarını ve yazışmaları düzenlemek imkanını sağlayarak eğitir. Stajyere bu işler dışında bir iş yüklenemez.Avukat, stajyerin Baro eğitim çalışmalarına katılmasını, devamını ve başarısını denetlemekle yükümlüdür. (Staj Yönetmeliği madde 17)

Avukatlık Meslek Kurallarının 33. maddesine göre; “Yanına stajyer almayı kabul eden avukat, stajyerlerin iyi yetişmesi için gerekli dikkati ve ilgiliyi gösterir ve olanaklarını hazırlar.” Ayrıca Meslek kurallarının 37/b.maddesine göre ;”Avukat,stajyerlerinin meslek sırrına aykırı davranışlarını engelleyecek tedbirleri alması gerekir. Uluslararası Barolar Birliği Oslo Kararlarına göre; (14): Avukat sırrı “Görevden ayrılsa da açıklamamak zorundadır,Bu zorunluluk avukatın ortaklarını, stajyerlerini ve büro görevlilerini de kapsar”.

TBB DİSİPLİN KURULU KARARLARI ;

“Disiplin kovuşturmasına konu olayda, stajyer avukatın staj süresini kesintisiz olarak tamamlamadığı, Türkiye Barolar Birliği Staj Yönetmeliğinin 17/son maddesine göre, Şikayetli Avukatın, yanında staj yapan Stajyer Avukatın Baro eğitim çalışmalarına katılmasını, devamını ve başarısını denetlemediği anlaşılmakla, eylem Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 33 maddesi ile Türkiye Barolar Birliği Staj Yönetmeliğinin 17/son maddesine aykırılık oluşturduğundan, disiplin suçunu oluşturmaktadır.
Stajyer Avukatın, Baro eğitim seminerlerine katılmadığı dosyadaki bilgilerden anlaşılmıştır. Şikayetli avukatın, Stajyer Avukata eğitim zamanlarında izin vererek gönderdiği, bunun dışında Stajyerinin eğitim seminerlerine katılıp katılmadığını bilemeyeceği biçimindeki savunması, Avukatlık Staj Yönetmeliğinin 17/son maddesindeki yükümlülük karşısında, nazara alınmamıştır.
Bu nedenlerle, Baro disiplin Kurulunun, eylemin Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 33.maddesi ile Türkiye Barolar Birliği Staj Yönetmeliğinin 17/son maddesine aykırı olduğundan disiplin suçunu oluşturduğuna ilişkin değerlendirmesinde hukuki isabetsizlik bulunmamış ve kararın onanması gerekmiştir. (T.30.09.2005 E.2005/230 K. 2005/316)
“stajyer avukatlar Avukatlık Kanunu 23.maddesinin son tümcesine göre meslek kurallarına uymak zorundadırlar. (18.10.2002 T. E.2002/144 K.2002/285- 20.7.2000 T. E.2000/75 K.2000/108 TBB Dergisi S: 2000/3 s. 924)
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Stajyer Avukat (Avukat Adayı)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Av.M.Lamih Çelik'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
» Makale Bilgileri
Tarih
06-09-2006 - 11:22
(6439 gün önce)
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 11 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 9 okuyucu (82%) makaleyi yararlı bulurken, 2 okuyucu (18%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
11163
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 1 saat 19 dakika 36 saniye önce.
* Ortalama Günde 1,73 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 7290, Kelime Sayısı : 865, Boyut : 7,12 Kb.
* 1 kez yazdırıldı.
* 1 kez arkadaşa gönderildi.
* 5 kez indirildi.
* 2 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 359
Yorumlar : 0
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,02467799 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.