Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aktif Makale Yargı Paketleri Işığında İnfazın Ertelenmesi---Av. K. Şahin Aksu

Yazan : Av. K. Şahin Aksu [Yazarla İletişim]
AVUKAT

4. YARGI PAKETİ-İNFAZIN ERTELENMESİ
Herkese merhaba. Bu makalemde Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı hakkında kanunda düzenlenmiş bulunan infazın ertelenmesi müessesesini en son değişiklikler ile açıklamaya çalışacağım.
Öncelikle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı hakkında kanunun 16. Vd. Maddesinde düzenlenen infazın ertelenmesi müessesesi, Türk Ceza Kanunu 51. Maddede düzenlenen erteleme müessesesi ile Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenen Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması (HAGB) müessesinden farklıdır. Özetle erteleme kararında öngörülen denetim süresi (1- 3 yıl arası) iyi halli geçirilir ve bir yükleme yüklenmiş olup da bunun gereği ifa edilir ve hükümlü hakkında denetim süresi içerisinde kasten işlediği bir suçtan dolayı kamu davası açılmaz ise cezanın infazı tamamlanmış sayılacaktır. HAGB’de ise denetim süresi (5 yıl) aynı şekilde iyi halli olarak geçirilirse davanın düşmesine karar verilecektir. İkisinin ortak özelliği hapis yaptırımının belli şartlar ile uygulanmamasıdır. İnfazın ertelenmesi müessesi ise bu iki kurumdan tamamen farklıdır. Aşağıda ayrıntılı olarak açıklanacağı üzere infazın ertelenmesi müessesi belirli şartlar da hükümlünün infazının (hapis tazyikinin) kanunda yazılı sürenin sonuna taliki işlemidir. Bu konuda kamuoyu yanlış bilgiye sahip olup, infazın ertelenmesi müessesesi HAGB veya erteleme kararı ile karıştırılmaktadır. Şimdi infazın ertelenmesinin koşullarını ve sonuçlarını ele alalım:
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin infazı hakkında kanun da 24.01.2013 tarihinde 6411 sayılı yasa ile yapılan değişiklik ile birlikte infazın ertelenmesi müessesi daha esnek hale getirilmiş olup erteleme süresi 6 aydan 1 yıla çıkarılmıştır. Şöyle ki:
Hapis cezasının infazının hastalık nedeni ile ertelenmesi
MADDE 16 - (1) Akıl hastalığına tutulan hükümlünün cezasının infazı geriye bırakılır ve hükümlü, iyileşinceye kadar Türk Ceza Kanununun 57 nci maddesinde belirtilen sağlık kurumunda koruma ve tedavi altına alınır. Sağlık kurumunda geçen süreler cezaevinde geçmiş sayılır.

(2) Diğer hastalıklarda cezanın infazına, resmi sağlık kuruluşlarının mahkumlara ayrılan bölümlerinde devam olunur. Ancak bu durumda bile hapis cezasının infazı, mahkumun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa mahkumun cezasının infazı iyileşinceye kadar geri bırakılır.

(3) Yukarıdaki fıkralarda belirtilen geri bırakma kararı, Adli Tıp Kurumunca düzenlenen ya da Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adli Tıp Kurumunca onaylanan rapor üzerine, infazın yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığınca verilir. Geri bırakma kararı, mahkumun tabi olacağı yükümlülükler belirtilmek suretiyle kendisine ve yasal temsilcisine tebliğ edilir. Mahkumun geri bırakma süresi içinde bulunacağı yer, kendisi veya yasal temsilcisi tarafından ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir. Mahkumun sağlık durumu, geri bırakma kararını veren Cumhuriyet Başsavcılığınca veya onun istemi üzerine, bulunduğu veya tedavisinin yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığınca, sağlık raporunda belirtilen sürelere, bir süre bulunmadığı takdirde (Değişik ibare: 6411 sa.ka.3-24.01.2013) “birer yıllık” dönemlere göre bu fıkrada yazılı usule uygun olarak incelettirilir. İnceleme sonuçlarına göre geri bırakma kararını veren Cumhuriyet Başsavcılığınca, geri bırakmanın devam edip etmeyeceğine karar verilir. Geri bırakma kararını veren Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, mahkûmun izlenmesine yönelik tedbirler, bildirimin yapıldığı yerde bulunan kolluk makam ve memurlarınca yerine getirilir. Bu fıkrada yazılı yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi halinde geri bırakma kararı, kararı veren Cumhuriyet Başsavcılığınca kaldırılır. Bu karara karşı infaz hâkimliğine başvurulabilir.

(4) Hapis cezasının infazı, gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçmemiş bulunan kadınlar hakkında geri bırakılır. Çocuk ölmüş veya anasından başka birine verilmiş olursa, doğumdan itibaren iki ay geçince ceza infaz olunur.

(5) (Ek fıkra: 6411 sa.ka.3-24.01.2013) Kapalı ceza infaz kurumuna girdikten sonra gebe kalanlardan koşullu salıverilmesine altı yıldan fazla süre kalanlar ile eylem ve tutumları nedeniyle tehlikeli sayılanlar hakkında dördüncü fıkra hükümleri uygulanmaz. Bu kişilerin cezasının dördüncü fıkrada öngörülen kısmı, ceza infaz kurumlarında kendileri için düzenlenen uygun yerlerde infaz olunur.

(6) (Ek fıkra: 6411 sa.ka.3-24.01.2013) Maruz kaldığı ağır bir hastalık veya ( Değişik ibare: 6462 Sa.Ka.1 - 25.04.2013 ) “engellilik” nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkûmun cezasının infazı üçüncü fıkrada belirlenen usule göre iyileşinceye kadar geri bırakılabilir.


Hükümlünün istemiyle infazın ertelenmesi
MADDE 17 - (Değişik: 6411 sa.ka.4-24.01.2013) (1) Kasten işlenen suçlarda üç yıl, taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerine gelen hükümlünün istemi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir.
(2) Erteleme, her defasında bir yılı geçmemek üzere en fazla iki kez uygulanabilir.
(3) Erteleme süresi içinde, hükümlü hakkında kasten işlenen bir suçtan dolayı kamu davası açılması hâlinde, erteleme kararı kaldırılarak ceza derhal infaz olunur.
(4) Birinci fıkrada belirtilen hapis cezalarının infazına başlanmış olsa bile, hükümlünün yükseköğrenimini bitirebilmesi, ana, baba, eş veya çocuklarının ölümü veya bu kişilerin sürekli hastalık veya malullükleri nedeniyle ailenin ticari faaliyetlerinin yürütülebilmesinin veya tarım topraklarının işlenebilmesinin imkânsız hâle gelmesi veya hükümlünün hastalığının sürekli bir tedaviyi gerektirmesi gibi zorunlu ve çok ivedi hâllerde, Cumhuriyet Başsavcılığınca altı ayı geçmeyen sürelerle hapis cezasının infazına ara verilebilir. Ancak bu ara verme iki defadan fazla olamaz.
(5) Erteleme isteminin kabulü, güvence gösterilmesine veya diğer bir şarta bağlanabilir.
(6) Bu madde hükümleri;
a) Terör suçları, örgüt faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkûm olanlar,
b) Mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanmasına karar verilenler,
c) Disiplin veya tazyik hapsine mahkûm olanlar,
d) Adli para cezasını ödememesi nedeni ile cezası hapse çevrilmiş mahkûmlar, hakkında uygulanmaz.
İNFAZIN ERTELENMESİ MÜESSESESİ PRATİKTE ŞU ŞEKİLDE UYGULANMAKTADIR:
1)Öncelikle kasten işlenen suçlardan dolayı 3 yıl, taksirle işlenen suçlardan ise 5 yıl veya daha az bir cezadan dolayı hakkımızda mahkûmiyet kararı verildi ise ve bu ceza ertelenmedi veya HAGB kararı uygulanmadı ise, Yargıtay’a temyiz başvurusu yaparız. Temyiz sonucu da aleyhimize gelir ve karar kesinleşirse, cezamız kanunda yazılı sınır olduğundan hakkımızda yakalama emri çıkmaz, tarafımıza çağrı kâğıdı celp edilir. Çağrı kâğıdını tebellüğ ettiğimizden itibaren ya 10 gün içinde infazımıza başlanabilmesi için müracaatta bulunmalıyız ya da infazın ertelenmesine başvurmalıyız. Aksi halde yakalama emrine ilişkin maddeler uygulanacaktır. Başvurumuzu bir dilekçe ile tarafımıza çağrı kâğıdı gönderen yer CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA yaparız. Dilekçemizi İnfaz Savcılığı inceleyecektir. Kaleme kaydı yapıldıktan sonra İnfaz Savcılığı;
a)Erteleme sebebiniz sağlık koşullarınız ise Devlet Hastanesinden tedavinize ilişkin veya beyan ettiğiniz rahatsızlıklara ilişkin kayıtlarını,
b)Bakmakla mükellef olduğunuz aile bireylerine veya tarım arazisinin ekili olduğuna dayanıyorsanız bağlı bulunduğunuz kolluk kuvvetine kapalı zarfta rapor etmesini emreder.
2) Dayandığımız sebeplerimizi doğru olarak belirtmeliyiz. Aksi halde raporun aleyhe gelmesi durumunda, yani tespit edilen hususların beyanınızı doğrulamaması durumunda infaz ertelenmeyecektir. Rapor talimatı kapalı ve mühürlü zarf ile tarafınıza verilir. Bu kapalı zarfları alınca önce parmak izinizin alınması için İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilirsiniz. Burada aranan şahıs olup olmadığınıza bakılır. Bu etabı başarı ile gerçekleştirirseniz kapalı zarfları teslim edeceğiniz yere gideceksiniz. Zarfları teslim ettikten sonra, tahkikat yapılıp rapor tekrar elden size verilecek. 10 günlük yasal süreyi kaçırmamak için seri davranmak durumundasınız. Daha sonra raporu tekrar infaz savcılığına bırakıp kararın yazılmasını bekleyeceksiniz.
3)İnfazın ertelenmesinde, infaz savcısının tutumuna göre tarafınızdan nakdi kefalet istenebilir. Bu rakam genelde 5.000 TL civarında olmaktadır. Bu kefalet erteleme müddetinin bitiminde tekrar rızanızla müracaat yapmanız içindir. Erteleme süresi ise her ne kadar kanunda 1 yıla kadar yazıyorsa da yine savcılığın takdirine göre değişmektedir. Genelde 6 ay süre ile erteleme yapılmaktadır.
TÜM BU İŞLEMLERİ VATANDAŞ OLARAK YAPMANIZ ZOR OLMAKLA BİRLİKTE BU KONUDA BİR AVUKAT YARDIMI ALMAK LEHİNİZE İŞLEYECEKTİR. YİNE YARGI PAKETLERİ İLE GELEN DİĞER YENİLİKLERİ DİĞER MAKALELERİMDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ. FAYDALI OLMASI DİLEĞİ İLE.
AV. ŞAHİN AKSU
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir :

"Yargı Paketleri Işığında İnfazın Ertelenmesi---Av. K. Şahin Aksu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Av. K. Şahin Aksu'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.


[Yazıcıya Gönderin] [Bilgisayarınıza İndirin][Arkadaşa Gönderin] [Yazarla İletişim]
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
» Makale Bilgileri
Tarih
09-05-2013 - 14:56
(4004 gün önce)
Yeni Makale Gönderin!
Değerlendirme
Şu ana dek 11 okuyucu bu makaleyi değerlendirdi : 11 okuyucu (100%) makaleyi yararlı bulurken, 0 okuyucu (0%) yararlı bulmadı.
Okuyucu
95333
Bu Makaleyi Şu An Okuyanlar (1) :  
* Son okunma 17 saat 19 dakika 15 saniye önce.
* Ortalama Günde 23,81 okuyucu.
* Karakter Sayısı : 9666, Kelime Sayısı : 1184, Boyut : 9,44 Kb.
* 7 kez yazdırıldı.
* 19 kez indirildi.
* 16 okur yazarla iletişim kurdu.
* Makale No : 1625
Yorumlar : 0
Bu makaleye henüz okuyucu yorumu eklenmedi. İlk siz yorumlayın!
Makalelerde Arayın
» Çok Tartışılan Makaleler
» En Beğenilen Makaleler
» Çok Okunan Makaleler
» En Yeni Makaleler
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04264212 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.